Blog door Charlotte van Studio24

Het is een vraag die ik van veel klanten krijg: hoe breng ik mijn verhaal op een consistente en authentieke manier op Instagram?

In je online marketing is sociale media, en dan in het bijzonder Instagram, een belangrijk platform.

Het groeit nog steeds, in aantal gebruikers, het soort gebruikers en de intensiteit van gebruik.

In het bijzonder voor kleine ondernemers is Instagram een fantastisch platform om aan marketing te doen. Maar dan moet je wel je verhaal op een consistente en authentieke manier brengen.

“Hoe dan?” is een vraag die ik van veel klanten krijg.

In deze blog geef ik je alvast vier tips.

Wees consistent

Online marketing werkt enkel als je het consistent inzet.

Elke week één feed post over een willekeurig topic volstaat eenvoudigweg niet op Instagram. Het algoritme zal je er ten eerste om benadelen, en je zal dus minder zichtbaar zijn, maar de mensen die je post zien zullen er ook niet door geprikkeld zijn. Mensen zitten gemiddeld 2+ uur per dag op sociale media en zien dus enorm veel posts en informatie voorbijkomen. Als je er wil uitspringen én je doelpubliek ook aanspreken én activeren, moet je consistent aanwezig zijn met je verhaal.

Consistent zijn lukt beter met een planning: plan daarom vooraf je contentlijnen en posts in voor de komende maand(en).

Dit zal je helpen om consistent te posten én om ook consistent je eigen verhaal naar voor te schuiven. Bovendien helpt het je om tijd te besparen, want je moet geen 3 keer per week ‘rap rap’ nog een post gaan bedenken. Je beslist dan ook al welk beeldmateriaal je gaat gebruiken en je kan de look & feel van je feed dus vooraf bepalen.

Je kan ook opteren voor een contentplanner, zoals Planoly of Later, die automatisch je posts laat verschijnen en je nog werk bespaart. Dit betekent absoluut niet dat je geen spontane post kan plaatsen, maar het helpt stiltes op je kanalen te voorkomen!

Toon jezelf

Naast de vaste feed posts waarin je consistent je verhaal toont, moet je ook jezelf tonen.

Instagram is van oorsprong een persoonlijk netwerk en gebruikers zoeken ook echt die authentieke content. Generieke content werkt eenvoudigweg niet. Toon daarom jezelf, want JIJ bent de persoon achter je onderneming, diensten en/of producten. Mensen worden niet zomaar klant, ze worden klant voor jou!

Jezelf in al je spontaneïteit tonen kan door het gebruik van stories!

Stories worden steeds populairder en door elke dag of paar dagen even je volgers te woord te staan op je eigen manier, creëer je echt die band die uiteindelijk de basis vormt voor het klant-worden.

Denk ook niet dat je telkens perfect opgemaakt en voorbereid op je stories moet komen. Nee, niemand is perfect of is altijd even gelukkig. Wees écht jezelf en spreek net zo jouw klanten nog meer aan. De norm van de perfect gefotoshopte influencer lijkt – gelukkig- stilaan voorbijgestreefd te raken. Mensen willen authentieke content van echte mensen!

Wees extreem enthousiast

Instagram in functie van online marketing dient er uiteindelijk voor om ook conversie te genereren. Je wil dat mensen je gaan volgen, je diensten afnemen of je product kopen. Om mensen daarvan te overtuigen heb je twee dingen nodig: een product/dienst/aanbod dat inspeelt op de noden van je doelpubliek en ideale klant, maar vooral bakken enthousiasme over dat aanbod!

Jouw enthousiasme over je aanbod maakt je klant enthousiast en zet hem/haar uiteindelijk aan om het verder te bekijken en eventueel aan te kopen. Als jij denkt dat je overdrijft of dat je wééral over je aanbod bezig bent, reken dan dat je doelpubliek altijd een deel van je posts mist en al héél veel andere zaken ziet en jouw enthousiasme dus maar net goed vindt. Net zo spring je ertussen uit!

Just do it

Blogs zoals deze kunnen wat overweldigend zijn: doe dit, allemaal tegelijk, nu, zo snel mogelijk. Dat gaat natuurlijk niet zomaar.

Misschien ben je wel zelfstandig in bijberoep en heb je andere verplichtingen, of ben je nog bezig met het uitwerken van je aanbod? Of je voelt je helemaal nog niet zeker genoeg om elke dag Instagram te openen en tegen je scherm te beginnen spreken? Prima!

Start gewoon al met de dingen die wel lukken. Misschien kan je starten met het opstellen van een contentplan, kan je al wat vaker posten, kan je wel al filmpjes opnemen in het weekend maar niet tijdens de week, kan je wel al over je aanbod spreken maar kan je nog niets concreet aanbieden.

Just do it! Content publiceren is beter dan geen content publiceren. De extra’s en de verfijning van details volgen wel.

Charlotte Van Acker social media consultant

Charlotte is de bezielster van Studio 24. Met Studio24 begeleid ze kleine ondernemers om het meeste te halen uit online marketing. Wil je starten met online marketing via Instagram (en andere kanalen) of ben je bezig maar zie je even door het bos de bomen niet meer? Dan kan je contact met haar opnemen via Studio 24.

Pin It on Pinterest

Shares